header img

Historie av Schumann Hus

Schumann Hus.

Det er det perfekte stedet både for å jobbe og for å slappe av, for folk som setter pris på fred og ro, og de som liker luksus og profesjonell service. I de behagelige og godt gjennomtenkte interiørene finner du alt du trenger for å føle deg komfortabelt og trygt.

Murgården ligger i hjertet av Gdańsk, i nabolaget av Neptun-fontenen, Artus-domstolen og vis-a-vis Rådhuset, og er det perfekte stedet for å starte eventyret med byen. Denne bygningen, ansett som et av de vakreste patrisierhusene i Gdańsk, bærer preg av et rikt borgerpalass, danner en harmonisk helhet med det spisse tårnet av Rådhuset og lukker komposisjonen til Lang Torget.

Murgården ble bygget rundt 1560 på bestilling fra Hans Conert, en gdansk patrisier, og var den første moderne i sin form murgården i Gdańsk. Det sies at prosjektet ble til og med tegnet tidligere enn Ferber Murgården ved Długa 28. Et pionerverk, med en moden og fremragende form og kunstnerisk utsmykning. Byggmesteren, en arkitekt-skulptør, er ukjent. Hans navn kan helt sikkert finnes på sidene av by kronikken, men for øyeblikket har vi ikke klart å knytte det til denne dristige og iøynefallende realiseringen. Tiden og omstendighetene som så slutten på Conert familiens eierskap av huset forblir ukjent. Det vi vet er at allerede i 1608 stod Hans Hoefelke som eieren av tomten. Knapt åtte år senere i 1616 ble Engelbrecht Konig – en handelsmann fra Schopingen i Westfalen, som bosatte seg i Gdańsk og mottok by-borgerskap, den nye eieren av huset ved Długa 45. Og det er nettopp med denne eieren, og mer spesifikt med hans navn, at det oppstod en misforståelse, som man kan blant annet lese om i guidebøker.

Konigs samtidige refererte til husene ikke gjennom tall, men ofte på grunnlag av navnene til eiere. Og når de snakket om dette huset brukte de sikkert å si „i kongens hus” eller „i nærheten av kongens hus” – siden det var det som var navnet på eieren. I senere tid da den tidligere eieren ble glemt, ble navnet „kongens hus” igjen.

Siden Gdańsk tilhørte det polsk-litauiske samveldet – er det klart at hvis det var snakk om noen konger så var det helt sikkert snakk om Kongen av Polen. Det var mange konger som kom til Gdańsk, og det tok ikke lang tid før huset ble beskrevet som „Huset av de Polske Kongene”. Historisk sett har det aldri bodd noen konger der, og ingen av kongene som besøkte byen oppholdte seg i huset. Den misvisende informasjonen gjør oss imidlertid oppmerksom på det at murgården er verdig nok til å ta imot slike personligheter. Senere, i over to hundre år, var huset i eierskap til den berømte Schumann familien fra Gdańsk. Etter den andre halvdelen av 1600-tallet ble det vanlig at huset gikk i eierskap til den eldste sønnen i familien.

Så sent som 1858 var huset eid av frøken Schumann av ukjent navn. Da huset var i familiens eierskap over en relativt lang periode, ble det ofte kalt for Schumann-huset. Familien er en av de bedre kjente familiene fra Gdańsk. Tre borgermestere, seks rådsmedlemmer og fire jurymedlemmer kom fra den. I tillegg til en kjent broderikunstner hvis verk kan ses på Nasjonalmuseet. By kronikkene informerer oss om at i 1878 var murgården eid av en handelsmann med navnet Bum, noen ganger også stavet som Baum. Fra 1896 var arvingene til Daniel Alert eierne. I 1912 ble murgården sterkt ombygd og ble brukt som kafé. På bildene fra denne perioden kan man tydelig se reklameskiltene. Fra 1917 var den eid av Berlin firmaet „Disconto-Gesellschaft Danzig”. Etter krigen og gjennombyggingen ble det hovedkvarteret til til PTK og deretter PTTK.