Gjeste rommene som ligger i sentrum av gamlebyen i Gdańsk

Hovedby eller høyre by (Rechtstadt) – en representativ del av Gdańsks Śródmieście-distrikt, og danner et kompakt historisk kompleks. De fleste av byens monumenter ligger her; St. Marias basilika for antagelse av den salige jomfru Maria, Golden Gate eller rådhuset i hovedbyen og den historiske aksen til Royal Road bestående av ul. Długa og Długa Targ.

Monumentene som er fokusert på Hovedbyen, gjør den til et turistsenter i Gdańsk. Derfor blir navnet på dette området ofte forvekslet med Gamlebyen, som ligger nord for Main City, hvis historiske urbane vev ikke ble rekonstruert etter andre verdenskrig.

Hovedbyen oppnådde en byplassering i 1343, og bevilget byrettigheter i 1378, forringet i 1457.

Siden 2013, takket være samarbeidet fra kunstnere, byen og borettslag, har det vært mulig å renovere og gi kunstneriske dekorasjoner til over hundre fasader av tenestehus på ul. Ogarna, Szeroka, Świętojańska og vegetabilske, som inkluderer relieffer, støpegods, sgraffito og keramikk (f.eks. ved sammenløpet av Szeroka og Złotników på fasaden ble det plassert en mosaikk i form av et fargerikt ammonittskall, et veggmaleri dukket opp på det konkave hjørnet av Szeroka Street og Tandeta Street – en collage av gamle etiketter, reklameinnskrifter og bilder, og Fasadene til Rybackie Pobrzeze fikk detaljer i form av Gdańsk-mynter og marine elementer.